Islandshäst


Islandshästen


Islandshästen är en stor liten häst. Mankhöjden är ofta runt 135-145 cm, dvs under ponnymåttet. Trots detta är den stark nog att bära vuxna ryttare.

På Island har islandshästen länge använts som transportmedel och som nyttodjur. Det har alltid varit i första hand männen som har ridit och att ha en riktigt bra häst är något som varje islänning kan vara riktigt stolt över. Man har sedan länge ej tillåtit import av hästar till Island. Inte ens de hästar som åker utomlands för att tävla får återvända.


När man bedömer Islandshästar så tittar man inte bara på deras 5 gångarter utan också på deras lynne och samarbetsvilja. Bedömningspoängen för "Spirit" väger tillsammans med poängen för gångarterna Tölt och Pass högst. Detta har gjort att vi idag har en Islandshäst som fortfarande har kvar alla sina gångarter och som är så trevlig att hantera och jobba tillsammans med.


Varför Islandshäst?


När vi köpte Solbergs gård 1994 bestämde jag mig för att jag äntligen skulle köpa häst. Ett halvblodsto att träna dressyr med och eventuellt ta föl på skulle det bli. Så jag satte igång och letade efter häst, och höll på i 5 år (med uppehåll för att föda två barn), men inget dög riktigt.


Under tiden hade jag också börjat rida islandshäst hos Ari Himmel. Ut i skogen och koppla av tänkte jag och hade fortfarande siktet inställt på att köpa ett dressyrhalvblod. Det dröjde inte länge innan jag insåg att islandshästen är bättre än halvbloden. De är lättlärda och lättridna, går alla möjliga och komplicerade dressyrövningar och dessutom har islandshästen två extra gångarter att jobba med.


Sen köpte jag den första hästen jag åkte och tittade på, och den kom dessutom i paket tillsammans med en annan och två ofödda fölungar i magen. Av Toppa, Bella, Hroki och Kappi lärde vi oss mycket de första åren.


Det där med föl gav blodad tand. Vi konstaterade snabbt att det kostar lika mycket att föda upp en bra islandshäst som en mindre bra. Därför letade vi ett tag efter riktigt bra avelsston. Till dessa kollar vi noga reda på bästa möjliga hingst för att få fram avkommor som är vackra, lättridna och har härliga lättväxlade gångarter.